Loading color scheme

Hypnose en pijn bij kinderen

De Morgen 8 augustus 2012, pagina 7 :
Ik had een patiëntje wiens vader bouwvakker was. Die zocht in zijn fantasie werkmannen op die zijn haar terug inplantten'

Dr. Ria Willemsen UZ Brussel

Hypnose wordt steeds meer ingezet om pijn bij kinderen te bestrijden............

Darmklachten, huidziekten en slaap- en plasproblemen kunnen zo worden behandeld. 'Kinderen zijn dankbare patiënten voor hypno- therapie. Hun fantasie helpt.'
De Vlaamse Wetenschappelijke Hypnose Vereniging biedt opleidingen hypnosetechnieken voor medisch personeel. Al 250 mensen uit de medische sector volgden zo'n opleiding en er zijn steeds meer inschrijvingen. De interesse uit academische ziekenhuizen is groot. De opleiding wordt nu ook uitgebreid naar verplegend personeel, kinesisten en huisartsen. De techniek wordt vaak als aanvullende behandeling gebruikt. Het is vooral doeltreffend bij pijnlijke behandelingen, zoals kankerpatiëntjes. "Kinderen zijn dankbare patiënten voor hypnotherapie. Ze hebben veel fantasie en die kan goed worden gebruikt om hun pijn te bestrijden", zegt dr. Ria Willemsen van UZ Brussel die als wetenschapper ondersteuning biedt aan de vereniging.

Willemsen gebruikt de techniek om huidziekten te verhelpen. Huidziekten, zoals eczema, sommige typen haaruitval en wratjes, worden vaak verergerd door stress. "Wie stress heeft, krijgt sneller huidziektes, wat op zijn beurt weer stress geeft, waardoor de ziekte verergert. Soms kom je zo in een vicieuze cirkel terecht. Hypnose kan die cirkel losmaken", zegt dr. Willemsen. "Ik laat de kinderen een reis maken in hun eigen lichaam. In hun fantasie moeten ze op zoek naar mogelijkheden om de haartjes weer op hun hoofd te zetten", legt dr. Willemsen uit. "Ik had een patiëntje van wie de vader een bouwvakker was. Die zocht in zijn fantasie allerlei werkmannen op die hem hielpen om zijn haar terug in te planten." Buikpijn is ook een vaak voorkomende klacht bij jonge kinderen. Het is een herkenbaar orgaan dat gemakkelijk wordt aangeduid. "Pijn is een alarmsignaal. Waar rook is, is vuur", zegt prof. dr. Myriam Van Winckel van UZ Gent. Bij sommige kinderen wordt pijn overgestimuleerd door allerlei omgevingsfactoren. "Vaak begint het bij een infectie in de buik. Maar zelfs als die infectie weg is, kan de pijn soms blijven. De zenuwbanen van de buik naar het hoofd blijven geprikkeld. Er is dan niet veel nodig om die opnieuw te activeren."

Placebo
Hypnose kan die overgevoeligheid van de zenuwbanen afleiden. "Het alarm staat te scherp", legt Van Winckel uit. De techniek kan ook worden aangeleerd aan de kinderen en hun ouders. Zo kunnen zethuis hun pijn zelf bestrijden. Effectief, zo blijkt uit een studie van prof. dr. Marc Benninga van het Amsterdams Medisch Centrum. Hij behandelde patiëntjes met chronische darmklachten met hypnotherapie. 85 procent van de kinderen bleek van de pijn verlost na de therapie. Vaak is stress een oorzaak. "Ze zijn angstig, depressief. Op den duur zijn die kinderen hun pijn", zegt Willemsen. De hypnose maakt de kinderen rustig waardoor bepaalde symptomen verdwijnen. Het kind speelt weer buiten, de ouders zijn gerustgesteld en de klachten verdwijnen . "Er is een hoge mate van placebo-effect aanwezig. Maar die pijn is er en ze verdwijnt door de techniek", zegt dr. Benninga.

© 2012 De Persgroep Publishing
Knack